Posted in Ceaşca vieţii

(Re)trăirile noastre 1

images (7)De curând am învăţat o lecţie de care vreau să-mi amintesc de-a lungul vieţii. Se ştie că limba vorbită de moldovenii de peste Prut are numite „nuanţe” mult diferite de limba română. Recent am auzit şi eu pentru prima dată de expresia „nu retrăiţi” cu un sens mult mai diferit de sensul la care ne gândim noi iniţial atunci când auzim sau rostim verbul „a retrăi”.

Mărturisesc că am fost surprinsă când mi s-a explicat că sfatul „nu retrăiţi” înseamnă, de fapt, „nu vă îngrijoraţi, fiţi liniştiţi”. Dintr-o anumită perspectivă, cred că, în acest context, „nu retrăiţi” nuanţează chiar mai bine mesajul pe care vrem să-l transmitem. Atunci când ne îngrijorăm, cel puţin la nivelul imaginaţiei retrăim în avans o situaţie care se prea poate să nu se întâmple niciodată. Şi trăim intens acele momente, de cele mai multe ori  pe baza unei preconcepţii, a unei experienţe din trecut, a unei frici sau chiar pe baza lipsei credinţei. Investim timp, resurse şi s-ar putea ca din tot ce ne-a trecut prin minte să nu se întâmple nimic, pentru că viaţa capătă adesea întorsături neaşteptate.

Uneori ajungem la câte o răscruce de drumuri şi ne este greu să mergem mai departe de teamă să nu care cumva să greşim… aşa că ne oprim, ne imaginăm unul sau chiar mai multe scenarii, de cele mai multe ori cu final nefericit şi tindem să trăim şi chiar să retrăim acele scenarii, în mintea noastră, asta ocupându-ne foarte mult din timp, descurajându-ne, defocalizându-ne, distrăgându-ne atenţia. Şi uite‑aşa putem pierde ore, zile şi chiar ani din viaţă pentru că alegem mai degrabă să retrăim la nesfârşit la nivelul minţii ceva ce s-ar putea să nu se întâmple niciodată. Poate cel mai dureros motiv dintre toate este lipsa credinţei sau o credinţă prea măruntă pentru a merge mai departe fără să ne îngrijorăm, fără să retrăim la nesfârşit nişte scenarii urzite în mintea noastră. Atunci când vom învăţa să avem încredere în Dumnezeu, să ne bazăm pe El, nu ne vom mai grăbi într-atât să mergem pe traseul creionat de neîncredere şi descurajare.

Este important ca, în loc să retrăim, în mintea noastră, ceva ce s-ar putea să se întâmple sau nu, să ne umplem mintea cu alte gânduri, cu promisiunile lui Dumnezeu sau ne putem aminti de atâtea şi atâtea momente în care ne-am putut baza pe Dumnezeu, când ajutorul Său a fost de mare preţ pentru noi.

Spuneam că se prea poate ca unul dintre motivele pentru care ne îngrijorăm să fie nişte experienţe mai puţin plearn-from-pastlăcute sau chiar negative, din trecut. Şi ne tot amintim şi retăim la nesfârşit acele momente fără să ne mai desprindem de trecut. Lăsăm ca acele tristeţi sau suferinţe să ne umbreascăprezentul sau chiar viitorul şi să ne zdruncine până şi fărâma de credinţă pe care o avem.

Faptul că alegem să retrăim acele momente care ne-au afectat în trecut, că nu avem curajul să oprim acele gânduri ne afectează chiar mai mult şi „a retrăi” se traduce prin a provoca  mai multă suferinţă, a fura bucuria şi speranţa şi a ne micşora credinţa.

Însă este dureros că procedând astfel, de fapt, îl jignim pe Dumnezeu! Dacă în trecut am avut parte de lipsuri, de greutăţi, de boli, de evenimente care ne-au întristat, dar acum ne este mult mai bine decât atunci (poate ne-am însănătoşit, problemele s-au rezolvat cel puţin parţial, am avut parte de nenumărate minuni şi bucurii… nu merită să ne arătăm recunoştinţa faţă de Dumnezeu? A trăi în trecut înseamnă a-L desconsidera pe Dumnezeu pentru ce şi cât a făcut pentru noi în tot acest timp.

One thought on “(Re)trăirile noastre 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s