Posted in Suvenir din condei

50 dintre principiile și lecțiile de viață învățate de la Tiberiu Ciubotari, pastorul și mentorul meu!

Cu prețuire și considerație, la împlinirea a 50 de ani!

 1. Vă mulțumesc pentru că m-ați învățat că trebuie să îmi las inima frăgezită în mâinile lui Dumnezeu.
 2. Vă mulțumesc pentru că de câte ori am crezut că nu mai pot… mi-ați amintit că pot… merge înainte, cu fruntea sus și genunchiul jos!
 3. Vă mulțumesc că mi-ați tot amintit că Dumnezeu nu îngăduie să mi se întâmple nimic peste puterile mele! Și, mai mult…
 4. Vă mulțumesc pentru că m-ați ajutat să înțeleg că nu pe puterile mele trebuie să mă bazez, ci pe ale lui Dumnezeu.
 5. Vă mulțumesc pentru că m-ați făcut să înțeleg că nu trebuie să aștept să fiu fericită cândva, ci că am toate motivele să fiu fericită acum!
 6. Vă mulțumesc că mi-ați deschis ochii și am înțeles că o nevastă tristă, indiferent de situațiile prin care trece, nu e o priveliște prea plăcută pentru soțul ei. Și nu doar atât…
 7. Vă mulțumesc și că m-ați încurajat mereu să fiu o soție, mamă, soră și prietenă… veselă!
 8. Vă mulțumesc că m-ați ajutat să înțeleg că deși am dreptate, în anumite situații, uneori nu pot face nimic cu dreptatea mea, ci trebuie doar să am răbdare, să aștept… și că în loc să îmi ling rănile pot găsi puterea de a merge mai departe indiferent ce se întâmplă în jurul meu!
 9. Vă mulțumesc pentru că m-ați ajutat să pricep că trebuie să îi iubesc pe toți oamenii din jurul meu, dar că nu pe toți trebuie să îi strâng în brațe; să respect, să îmi aleg prietenii și să mă înconjor de oameni de la care am ce învăța și sunt o influență bună pentru mine!
 10. Vă mulțumesc pentru una dintre primele lecții de viață pe care mi-ați dat-o, cu multă prietenie: „cum te oferi, așa atragi; ce atragi… aceea primești; și ce primești… cu aceea rămâi”! Cu alte cuvinte… să nu mă aștept să am aproape de mine oameni frumoși, spirituali, demni… dacă eu aș avea de oferit mai puțin de atât!
 11. Vă mulțumesc că ați fost printre puținii oameni care m-au învățat mai întâi să ascult atunci când cineva îmi vorbește, iar dacă trec printr-o situație dificilă… în loc să îmi plâng de milă la nesfârșit, mai degrabă să uit de mine și să mă gândesc la greul altora, făcându-l mai ușor.
 12. Vă mai mulțumesc pentru că m-ați ajutat să înțeleg că nu trebuie să mă înghesui să dau sfaturi. Doar dacă acestea îmi sunt cerute și au fost bine chibzuite mai întâi!
 13. Vă mulțumesc pentru că m-ați ajutat să pricep diferența dintre a ști despre Dumnezeu și a-L cunoaște pe El!
 14. Vă mulțumesc pentru că mi-ați făcut limpede gândul că credința mea trebuie să se reflecte oriunde aș fi, nu doar în biserică, ci și pe stradă, acasă, la serviciu sau când nu mă vede nimeni!
 15. Vă mulțumesc că m-ați ajutat să înțeleg că Dumnezeu are așteptări de la mine și că trebuie să fiu prima care să lupte pentru familia mea, mai ales pe genunchi!
 16. Vă mulțumesc pentru că m-ați învățat să iubesc cărțile și, mai ales, Cartea! Și…
 17. Vă mai mulțumesc pentru că m-ați învățat să iubesc și scrisul și să îl văd ca o responasbilitate în ce mă privește!
 18. Vă mulțumesc pentru că mi-ați explicat că trebuie să fiu un bun ispravnic/administrator a ceea ce mi-a dat Dumnezeu și că trebuie să fiu mulțumită de tot ce mi-a dat. Ba, mai mult,…
 19. Vă mulțumesc pentru că mi-ați lămurit că pâinea cea de toate zilele mi-o dă Dumnezeu, nu șeful meu, deci trebuie să muncesc (ca) pentru El, nu (ca) pentru șeful meu (de față sau nu), iar Dumnezeu nu se așteaptă la perfecțiune, dar cu siguranță la excelență!
 20. Vă mai mulțumesc pentru că m-ați îndrumat să fiu muncitoare, să nu lenevesc sau să lâncezesc… și că atribuțiile „pământești” sunt la fel de spirituale dacă sunt făcute cu credincioșie și responsabilitate, pentru că a mă închide într-o cameră, citind la nesfârșit Biblia, fără a o pune în practică, tot în zadar este!
 21. Vă mulțumesc că m-ați îndrumat să investesc în devenirea mea, așa încât să ajung la cea mai bună variantă a mea, la ceea ce a intenționat Dumnezeu cu viața mea!
 22. Vă mulțumesc pentru una dintre cele mai frumoase și proaspete lecții de viață pe care m-ați ajutat să mi-o asum: macazul e la mine! Eu hotărăsc ce se întâmplă mai departe, îmi aleg, îmi hotărăsc atitudinea, indiferent de situația prin care trec!
 23. Vă mai mulțumesc că m-ați învățat că în viața aceasta sumbră e important să îndrăznim să fim diferiți, să aducem alte nuanțe în lumea care trăim, să dăruim un sâmbure de Adevăr… într-un limbaj care să spună ceva despre noi; să nu mai stăm cu mâinile în sân, ci să aducem o fărâmă de Lumină așa cum știm și ne pricepem mai bine!
 24. Vă mulțumesc că m-ați îndrumat să nu etalez niciodată o falsă spiritualitate, ci totul să se reducă între mine și Dumnezeu. Totuși…
 25. Vă mulțumesc că m-ați ajutat să înțeleg că Hristos trebuie să se vadă în faptele și cuvintele mele. De asemenea,…
 26. Vă mulțumesc că pentru o altă lecție prețioasă pentru mine: întotdeauna cuvintele mele trebuie să fie dublate de fapte! Să nu rostesc doar vorbe, ci mai întâi să fiu, apoi să fac ce zic!
 27. Vă mulțumesc că m-ați ajutat să înțeleg că deși eu nu pot controla ce se întâmplă în jurul meu, nu trebuie să disper. Dumnezeu are totul în control! Totodată,…
 28. Vă mulțumesc că mi-ați subliniat atât de limpede că pot avea control asupra gândurilor mele (și trebuie), indiferent de circumstanțe!
 29. Vă mulțumesc pentru că m-ați îndrumat să fac un parteneriat cu Dumnezeu, să mă bazez pe El, să depind de El, nu de oameni… și să prețuiesc contextul în care m-a pus (cu un scop)!
 30. Vă mulțumesc că m-ați încurajat mereu să exersez zi de zi încrederea în Dumnezeu!
 31. Vă mulțumesc că mi-ați fost alături și că mi-ați amintit mereu că Dumnezeu nu mă lasă niciodată, chiar dacă trec prin momente dificile, și că trebuie să fiu cu fața senină, încrezătoare, pentru că eu sunt a Domnului, niciodată singură!
 32. Vă mulțumesc că și prin dumneavoastră am învățat cât de important este să fiu și mulțumitoare!
 33. Vă mulțumesc pentru încă o lecție prețioasă pentru mine: să renunț să mai renunț… și să fiu mai luptătoare, indiferent cât de grele sau dureroase sunt unele bătălii!
 34. Vă mulțumesc să m-ați ajutat să înțeleg și să învăț să nu-L supăr pe Dumnezeu prin ceea ce fac sau gândesc și că deși trebuie să dau dovadă de seriozitate în toate domeniile vieții, totuși nu trebuie să mă iau prea în serios uneori!
 35. Vă mulțumesc că m-ați îndrumat să am un plan, să am o direcție în viața mea… și să fiu perseverentă! Nu degeaba există „Sens unic” la RVE!
 36. Vă mai mulțumesc că m-ați atenționat că prima resursă pentru a face ceva… sunt eu și că trebuie să‑mi cultiv și să-mi metamorfozez mintea constant, pentru a nu cultiva bălării, ci pentru a lăsa în urma mea mireasma cerului!
 37. Vă mulțumesc că mi-ați amintit (și nu o dată) că trebuie să fac din plăcere tot ce fac; și că sunt multe și mari satisfacții în lucrurile mici și aparent neînsemnate din viața mea!
 38. Vă mai mulțumesc că m-ați îndrumat să știu și să înțeleg cine sunt în Hristos, care este adevărata mea identitate!
 39. Vă mai mulțumesc că m-ați ajutat să înțeleg că dacă voi fi disciplinată la nivelul minții, abia atunci voi putea fi disciplinată în toate acțiunile/activitățile mele!
 40. Vă mai mulțumesc că vă numărați printre cei care m-au învățat că dacă nu dai, nu ai! Și că nu doar trebuie să dai, ci să te dai, să te dăruiești necondiționat, fără opreliști și fără așteptări sau motive!
 41. Vă mulțumesc pentru că m-ați învățat că trebuie să activez bogățiile spirituale și de putere care sunt în Hristos!
 42. Vă mulțumesc că mi-ați amintit adesea că trebuie să pun în valoare abilitățile cu care m-a înzestrat Dumnezeu!
 43. Vă mai mulțumesc că m-ați învățat să pun preț pe odihnă, relaxare și timp petrecut în familie.
 44. Vă mulțumesc și pentru lecția aceasta: „omul este ca o carte deschisă, care se lasă citită”, deci e important ce avem de oferit.
 45. Vă mulțumesc că m-ați învățat că trebuie să iert. După ce iert… să iert din nou și să iert iarăși. Mai bine, mai mult, cu și mai multă dragoste!
 46. Vă mulțumesc că m-ați învățat să îmi fac timp pentru oameni și că acesta este unul dintre cele mai mari daruri pe care îl putem face unora.
 47. Vă mulțumesc pentru lecția pe care mi-ați predat-o fără să folosiți cuvinte: puterea exemplului!
 48. Vă mulțumesc că m-ați ajutat să înțeleg că oamenii cei mai greu de iubit au nevoie de cea mai multă dragoste și că e de datoria mea să îi iubesc, mai ales că nu e o întâmplare că sunt în preajma mea! Din nou, să iubesc nu prin puterile mele, ci prin dragostea pe care Dumnezeu o pune în inima mea!
 49. Vă mulțumesc că mi-ați amintit că trebuie să am încredere în mine, să mă pun la dispoziția lui Dumnezeu cu toată dedicare și să fiu cap… și nu coadă!
 50. Vă mulțumesc pentru bucuria de a învăța că prin tot ce sunt, fac sau spun… trebuie să aduc glorie lui Dumnezeu!

Vă mulțumesc pentru tot ce sunteți și pentru tot ce ați făcut pentru mine și familia mea!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s